لوگو دکتر تفت
کلینیک گلشید به کلینیک دکتر تفت تغییر نام یافت❤️
اسیدتراپی صورت چیست

اسیدتراپی صورت چیست؟

پاکسازی پوست صورت با اسید یک روش درمانی است که طی آن سلول‌های مرده پوست برداشته شده و در عین حال تولید سلول‌های جدید و زنده نیز تسهیل می‌شود. این درمان به ویژه برای افرادی مستعد آکنه مناسب است زیرا پوست را تمیز کرده و منافذ را کوچک می‌کند تا جوش‌ها به راحتی از بین بروند. اسیدتراپی صورت در واقع لایه برداری پوست صورت است که برای درمان و کاهش اسکار و آکنه بسیار موثر عمل می‌کند. در طول درمان با این روش، چین و چروک‌های کوچک صورت کاهش می‌یابد و جذب تمام محصولات تقویت کننده پوست نیز افزایش می‌یابد.

اسیدتراپی صورت چیست

در این مطلب با ما همراه باشید تا با فواید اسیدتراپی بیشتر آشنا شوید.

فواید اسید تراپی صورت در افراد مختلف

اثرات اثبات شده علمی هنگام انجام پاکسازی پوست صورت با اسید:

فواید اسید تراپی صورت
  • کاهش آکنه
  • مبارزه چین و چروک‌های کوچک
  • از بین بردن لکه‌ها
  • پیشگیری از پیری پوست
  • درمان هیپرکراتوز
  • انعطاف‌پذیری بیشتر پوست
  • آماده سازی پوست قبل از جراحی پلاستیک

دو اسید معروف و مهم در اسیدتراپی صورت کاربرد دارند که هر کدام مزایای خاص خود را دارند.

اسید اول:
اسید گلیکولیک یک اسید آلی طبیعی است که از نیشکر به دست می‌آید اما در آزمایشگاه نیز تولید می‌شود. این اسید پرکاربردترین آلفا هیدروکسی اسید (AHA) در محصولات مراقبت از پوست است که با شکستن پیوندهایی که سلول‌های مرده پوست را در کنار هم نگه می‌دارند، آن‌ها را از بین می‌برد.

بعد از لایه برداری، سلول‌های جدیدتر و سالم‌تر ظاهر می‌شوند که ظاهری درخشان‌تر به پوست می‌بخشند. اسید گلیکولیک به دلیل خواص آبرسانی و ضد پیری در انواع مرطوب کننده‌ها و سرم‌ها نیز یافت می‌شود. هنگامی که در اسید تراپی صورت از این اسید به درستی استفاده شود به بهبود سلامت کلی و ظاهر پوست کمک می‌کند.

فواید اسید گلیکولیک

  • کاهش خطوط ریز و چین و چروک
  • بهبود بافت پوست
  • محو شدن لکه‌های تیره و جای آکنه
  • تحریک تولید کلاژن
  • کاهش اندازه منافذ
  • روشن کردن پوست

اسید دوم:
اسید سالیسیلیک یک بتا هیدروکسی اسید (BHA) است که از پوست درخت بید و برگ‌های درخت wintergreen به دست می‌آید. مدت‌هاست که از این اسید برای درمان آکنه استفاده می‌شود.

اسید سالیسیلیک محلول در روغن است، به این معنی که به عمق پوست نفوذ می‌کند و منافذ را تمیز کرده و التهاب را کاهش می‌دهد. خواص ضد التهابی و ضد میکروبی، آن را به یک درمان موثر آکنه تبدیل کرده است.

فواید اسید سالیسیلیک

  • پیشگیری و درمان آکنه
  • کاهش اندازه منافذ
  • کاهش هیپرپیگمانتاسیون
  • بهبود بافت پوست
  • کنترل چربی پوست

اسید سالیسیلیک مدت زیادی است که در سرم‌ها و شوینده‌ها با غلظت‌های بین 5/0 تا 2 درصد برای درمان جوش‌ها یافت می‌شود. اسید سالیسیلیک در غلظت‌های بالاتر به عنوان یک لایه‌بردار برای درمان آکنه، اسکار آکنه، ملاسما، آسیب ناشی از نور خورشید و لک‌های ناشی از سن بالا در کلینیک‌های پوست استفاده می‌شود. این اسید آنقدر موثر است که برای از بین بردن زگیل نیز استفاده می‌شود.

AHA‌ها محلول در آب هستند، به این معنی که روی سطح پوست عمل می‌کنند، بنابراین، برای انواع پوست‌های خشک ایده‌آل هستند. BHAها محلول در روغن هستند، به این معنی که می توانند به عمق منافذ نفوذ کنند. از این رو برای انواع پوست‌های چرب و مستعد آکنه ایده‌آل هستند.

علاوه بر سالیسیلیک و گلیکولیک برخی اسیدهای دیگر نیز در اسیدتراپی استفاده می‌شوند:

اسید ماندلیک یکی دیگر از اسیدهای آلفا هیدروکسی است که از بادام تلخ به دست می آید. این اسید مانند گلیکولیک، یک عامل لایه‌بردار در اسیدتراپی صورت است که برای جلوگیری از آکنه، درمان آسیب های ناشی از نور خورشید و رفع رنگدانه مفید است. با این حال، به دلیل ساختار مولکولی بزرگتر به عمق پوست نفوذ نمی‌کند، بنابراین پوست را کمتر تحریک می کند و برای افراد مستعد ابتلا به رنگدانه‌های برگشتی مفید است.

اسید آزلائیک یکی از درمان‌های اصلی برای مبارزه با آکنه متوسط در سه دهه گذشته بوده است و از دانه‌های گندم، جو و چاودار بدست می‌آید. محصولات حاوی اسید آزلائیک منافذ را بسته، باکتری‌ها را از بین می‌برند و التهاب را کاهش می‌دهند.

اسید کوجیک توسط باکتری‌های عامل تخمیر برنج برای تولید ساکی تولید می‌شود. این ماده در شوینده‌ها و سرم‌ها با غلظت 1 تا 4 درصد یافت می‌شود. متأسفانه، برای پوست بسیار تحریک کننده است اما بسیار مؤثر است.

اسکوربیک اسید نیز رایج‌ترین شکل محلول در آب ویتامین C است و به دلیل اثرات ضد پیری در محصولات مراقبت از پوست استفاده می‌شود. اسکوربیک اسید به عنوان جایگزینی برای هیدروکینون در درمان ملاسما استفاده می‌شود. اسکوربیک در حضور اکسیژن و آب بسیار ناپایدار است، بنابراین معمولاً به اشکال پایدارتر آسکوربیل فسفات منیزیم و اسید اسکوربیک تترا ایزوپالمیتویل موجود است.

 عوارض اسید تراپی صورت

 عوارض اسید تراپی صورت
  • با توجه به نوع موادی که برای اسیدتراپی استفاده می‌شود، علائمی مانند قرمزی، تورم و دلمه روی پوست بعد از فیشیال اسیدی دیده می‌شود. لایه‌برداری‌های اسیدی عمیق‌تر ممکن است باعث اسکار، هیپرپیگمانتاسیون یا هیپوپیگمانتاسیون یا عفونت نیز شوند. اسیدتراپی عمیق با استفاده از اسید کربولیک نیز می‌تواند منجر به آسیب به قلب، کلیه ها یا کبد شود.
  • اگر پوست حساسی دارید، برای اسید تراپی صورت ابتدا از دزها و عمق کمتر استفاده کنید و دز آن را به تدریج افزایش دهید. هنگام استفاده از محصولات حاوی اسید همیشه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید، زیرا این روش پوست را نسبت به آفتاب حساس‌تر می‌کند.
  • اسیدهایی که به درستی فرموله شده‌اند پوست صورت را نمی‌سوزانند اما ممکن است حس سوزن سوزن شدن بدون درد به شما بدهند. در برخی موارد ترکیب اسید‌ها یا ترکیب آن‌ها با برخی مواد شیمیایی پوست را بیشتر تحریک می‌کند و اثرات بدی روی پوست می‌گذارند. 
  • خشکی پوست نیز یکی از عوارض اسیدتراپی صورت است که معمولا با استفاده از کرم‌های مرطوب کننده خشکی پوست برطرف می‌شود.
  • در افراد با بیماری‌های زمینه‌ای پوستی، برخی از اسیدها با عمق نفوذ بالا توصیه نمی‌شود زیرا، پوست را حساس‌تر می‌کنند.

اسیدتراپی صورت برای چه افرادی مناسب نیست؟

اسید گلیکولیک با درصد پایین را می‌توان بدون نسخه نیز پیدا کرد، اما اگر می‌خواهید پوست صورت عمیق‌تر  لایه‌برداری شود با محصولاتی با درصد بالاتری ( تا 70 درصد) نیاز دارید. این محصولات با درصد بالا فقط در مراکز زیبایی مجهز و معتبر بسته به نوع پوست، رنگ و اهداف شما، ارائه می‌شوند.

  • اسیدتراپی برای همه افراد در تمام سنین مفید است. معمولا در سنین نوجوانی نیز لایه‌بردای انجام می‌شود اما توصیه می‌شود اسیدتراپی‌های قوی‌تر در سنین بالاتر از 30 سالگی انجام شود.
  • نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که محصولات حاوی اسید ممکن است برای افرادی که پوست حساس دارند کمی خشن باشد. بهترین راه برای جلوگیری از تحریک، استفاده تدریجی محصولات اسیدی است.
  • به طور کلی اسیدتراپی صورت برای افراد مبتلا به تبخال فعال یا سایر بیماری‌های پوستی، پوست آسیب دیده از نور خورشید و زنان باردار یا شیرده توصیه نمی‌شود.

مراقبت‌های قبل و بعد از اسیدتراپی صورت

در زمان انجام اسیدتراپی باید هر گونه بیماری پوستی فعال مانند عفونت یا آکنه تحت کنترل باشد تا بتوان حداکثر نتیجه را داشت. انواع مختلفی از محلول‌های شیمیایی از محلول‌های ملایم تا محلول‌های بسیار قوی وجود دارند که پزشک بر اساس وضعیت پوست، رنگ و نتیجه دلخواه، بهترین مورد را برای هر فرد انتخاب می‌کند.

در طول این روش، ابتدا پوست از چربی‌ها پاک می‌شود. سپس یک محلول با دقت روی پوست صورت اعمال می‌شود و اجازه داده می‌شود برای مدت کوتاهی روی پوست بماند تا لایه‌های آسیب دیده پوست را از بین ببرد. در این مرحله، پوست سفید می‌شود، اثری شبیه یخ زدگی و سپس پوست خنثی و تمیز می‌شود. در نهایت، برای کمک به بهبودی، یک پماد روی پوست مالیده می‌شود.

به طور کلی، دستورالعمل‌های بعد از اسید تراپی صورت شامل موارد زیر می‌شوند:

  • زمان ریکاوری بر اساس نوع و قدرت اسید متفاوت خواهد بود. به طور کلی، بعد از استفاده از محصولات اسیدی در کلینیک نیاز به استراحت زیاد و حرکت محدود به منظور تسریع روند بهبودی و کاهش زمان بهبودی دارید. هر چند استفاده از برخی اسیدها مانند سالیسیلیک نیاز به استراحت ندارد.
  • بلافاصله پس از اسیدتراپی از یک پماد برای کمک به روند بهبودی و به حداقل رساندن تورم استفاده می‌شود.
  • پوست صورتی رنگ می‌شود و ممکن است پوسته نازکی روی ناحیه تحت درمان ایجاد شود که عادی است و به مرور و با مراقبت بهبود می‌یابد.
  •  گاهی اوقات درد جزئی بعد از اسیدتراپی صورت در برخی افراد رخ می‌دهد که با مسکن درد کم‌تر می‌شود.
  • عوارض بعد از اسیدتراپی صورت نادر است و افراد می‌توانند با رعایت دقیق دستورالعمل‌های بعد از اسیدتراپی، مشکلات احتمالی را به حداقل برسانند. زمان بهبود عوارض بسته به میزان لایه برداری شیمیایی متفاوت خواهد بود.
  • اسیدتراپی پوست را به نور خورشید حساس‌تر می‌کند، بنابراین، باید از نور خورشید و گرما اجتناب کنید. گرما و نور باعث تورم و قرمزی و در موارد شدید تاول‌های زیر پوست می‌شود. بنابراین، لازم است به طور مرتب از ضد آفتاب‌های قوی استفاده کنید.
  • پوست صورت خود را با آب خنک بشویید، زیرا پوست بعد از درمان با اسید بسیار حساس می‌شود.
  • از پاک کننده‌های غیرصابونی استفاده کنید. صابون پوست را خشک کرده و روغن‌های طبیعی آن را از بین ببرد، و آن را تحریک می‌کند.
  • سعی کنید تا چند روز پس از اسیدتراپی به صورت خود دست نزنید.
  • استفاده منظم از یک مرطوب کننده با کیفیت به بهبودی پوست کمک می‌کند. توصیه می‌شود مرطوب کننده عاری از مواد شیمیایی خشن و محرک باشد.
  • حداقل تا ده روز بعد از اسیدتراپی صورت از محصولات حاوی رتینول اجتناب کنید.

دوام و ماندگاری اسیدتراپی صورت چقدر است؟

موفقیت در اسید تراپی صورت کاملا به نوع اسید، عمق نفوذ و وضعیت و نوع پوست بستگی دارد. در برخی موارد بعد از تکمیل درمان، حدود 3 تا 4 هفته طول می‌کشد تا بافت پوست بهبود پیدا کند و ظاهر آکنه و جای جوش به وضوح کاهش یابد.

درمان با‌ اسیدتراپی بسته به شدت مشکل پوستی و سایر عوامل ممکن است به چندین جلسه نیاز داشته باشد.  ممکن است لازم باشد 4 تا 6 جلسه لایه‌برداری انجام دهید که می‌تواند هر 3 تا 4 هفته یک بار انجام شود. پس از تکمیل درمان با اسیدتراپی صورت متوجه خواهید شد که پوست شما روشن‌تر شده و خبری از جوش‌های پوستی نیست.  

دفعات لایه‌برداری اسیدی کاملاً به نوع اسید مورد استفاده بستگی دارد. معمولا اسیدتراپی سطحی را می‌توان یک بار در ماه نیز تکرار کرد. اسیدتراپی متوسط نیاز به زمان بیشتری برای ترمیم دوباره پوست دارد و معمولا سالانه انجام می‌شود. 

اسیدتراپی بر اساس عمق نفوذ محلول شیمیایی به لایه‌های پوست تعیین می‌شود.

  • لایه برداری سطحی (سبک) اپیدرم (لایه بیرونی) را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • لایه‌برداری با عمق متوسط به لایه‌های بالایی درم (لایه دوم) نفوذ می کند.
  • لایه برداری عمیق لایه درم را پاکسازی می‌کند.

لایه‌برداری‌های اسیدی سبک با سالیسیلیک و گلیکولیک ملایم است و فقط لایه‌های سطحی و رویی پوست را از بین می‌برند و لایه‌برداری و قرمزی کمتری ایجاد می‌کند. بعد از درمان نیز پوستی شاداب‌تر و درخشان‌تر خواهید داشت. اسیدتراپی سبک که توسط پزشک اعمال می‌شود معمولا به طور متوسط 1 تا 2 ماه دوام دارد.

برای اسیدتراپی متوسط صورت از ترکیبی متفاوت از اسیدهای کمی قوی‌تر مانند اسید تری کلراستیک یا محلول جسنر استفاده می‌کنند تا به لایه های عمیق‌تر پوست نفوذ کنند و پوست مرده یا مشکل‌دار را تا حد زیادی پاک کنند. لایه‌برداری اسیدی با درجه متوسط اغلب با نظر پزشک برای درمان چین و چروک‌های عمیق‌تر، شلی و تغییر رنگ پوست اعمال می‌شود. در این روش با از بین رفتن لایه‌های پیر و آسیب دیده، پوست بیشتری برداشته می‌شود و پوست تازه‌تری نمایان می‌شود. با درمان بیشتر از طریق اسیدتراپی متوسط، می‌توان انتظار داش که نتایج به مدت 2 تا 6 ماه باقی بماند

اسیدتراپی عمیق‌تر باید حتما با راهنمایی و نظر دقیق پزشک انجام ‌شود. این درمان‌ها با استفاده از اسیدهای قوی‌تر انجام می‌شوند که یک زخم واقعی و شبیه سوختگی روی پوست شما ایجاد می‌کنند تا پوست آسیب‌دیده را تا لایه‌ای عمیق‌تر بردارند و مشکلات پوستی مانند از بین بردن چین و چروک‌های عمیق‌تر را به حداکثر برسانند. از آنجایی که این نوع لایه‌برداری عمیق و چشمگیر است، نتایج آن می‌تواند تا سال‌ها باقی بماند.

به خاطر داشته باشید که اسیدتراپی صورت در موارد سبک و متوسط اغلب به چندین درمان با فاصله چند هفته یا چند ماه از هم نیاز دارد که بهبود کامل پوست را در بین جلسات درمانی فراهم کند و اثرات مطلوب‌تری ایجاد کند.

هزینه اسیدتراپی صورت در مراکز مختلف زیبایی

متوسط هزینه لایه برداری با اسید به چندین عامل بستگی دارد و محدود قیمتی وسیعی دارد. این عوامل که بر هزینه درمان تأثیر می‌گذارند عبارتند از:

هزینه اسیدتراپی صورت
  • کیفیت مواد استفاده شده
  • روش اسیدتراپی (سطحی، متوسط و عمیق)
  • خدمات ارائه شده در مرکز زیبایی
  • میزان تبحر پزشک یا دستیاران
  • هزینه‌های مشاوره
  • هزینه‌های ترمیم

یکی از بزرگترین تاثیرات روی هزینه اسیدتراپی صورت این است که از چه نوع موادی برای لایه‌برداری استفاده می‌کنید و عمق نفوذ اسید چقدر است. بسته به شدت اسیدتراپی، هزینه نیز تغییر می‌کند.

لایه برداری سطحی و متوسط را می‌توان چندین بار در طول زندگی انجام داد و معمولاً دارای مقداری سوزش، تورم، قرمزی و لایه برداری جزئی است. در همین حال اسیدتراپی عمیق معمولاً فقط یک بار انجام می‌شود. لایه برداری عمیق‌تر با عوارض جانبی قابل توجه و زمان ریکاوری بیشتری نیز دارد.

علاوه بر این، بسته به نوع اسیدتراپی صورت، ممکن است فرد به چندین جلسه نیاز داشته باشد تا به نتایج مورد نظر برسد. بنابراین برای کسانی که به چندین جلسه درمان نیاز دارند، هزینه‌ها نیز افزایش می‌یابد.

 پرسش و پاسخ درباره اسیدتراپی صورت:

فواید اسیدتراپی صورت چیست؟

اسیدتراپی صورت در کلینیک می‌تواند آکنه، لک‌های پوستی و چین و چروک‌ها را از بین ببرد. همچنین، بافت پوست را بهتر کرده و منافذ پوست را کوچک‌تر می‌کند تا فرد پوستی درخشان و شاداب‌تر داشته باشد.

آیا اسیدتراپی صورت عوارض زیادی دارد؟

قرمزی و تورم بعد از انواع روش‌های اسیدتراپی کاملا عادی است و به مرور بهبود می‌یابد. اما در موارد اسیدتراپی شدید عوارضی مانند تاول نیز مشاهده می‌شود که باید تحت نظر پزشک درمان شود.

بهترین زمان برای اسیدتراپی صورت چه سنی است؟

هر چند اسیدتراپی‌های سبک را می‌توان از سنین نوجوانی نیز تحت نظر پزشک انجام داد، اما بهترین سن بالاتر از 30 سالگی است.

مراقبت‌های لازم بعد از اسیدتراپی چیست؟

استفاده از ضد آفتاب، دست نزدن به پوست صورت، ممنوعیت استفاده از شوینده صابونی و حاوی رتینول، شستن صورت با آب خنک، استفاده از مرطوب کننده به کاهش حساسیت پوست بعد از اسیدتراپی کمک زیادی می‌کنند.

4.1/5 - (9 امتیاز)
الهه فلاحی
الهه فلاحی
خواندن این مقالات به شما کمک خواهد کرد
نیاز به مشاوره بیشتر دارید؟
تماس سریع با دکتر تفت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *